Ga naar de inhoud
Home ยป Freedom to operate – Inbreuk vermijden

Freedom to operate โ€“ Inbreuk vermijden

Inbreuk patent motorfietsU wilt vanzelfsprekend geen inbreuk maken op een octrooi van een ander bedrijf of een andere persoon. Indien U twijfelt of dit het geval is kan Patenthuis dit voor U onderzoeken. Dit heet een Freedom To Operate studie (FTO).

Wat is een Freedom To Operate studie

In een FTO studie geeft Patenthuis een juridische opinie of er sprake kan zijn van een inbreuk. Grote bedrijven doen dit vaak vroeg in een ontwikkeltraject gedaan. Op die manier kan men voorkomen dat een ontwikkeld product of proces niet commercieel gebruikt mag worden.

Uit een FTO studie kunnen verschillende resultaten komen. Enerzijds het positieve resultaat dat er geen probleem is, dus dat U ‘Freedom To Operate’ heeft. De uitkomst kan natuurlijk ook zijn dat U een groot risico loopt om inbreuk te plegen. In het laatste geval is zeker niet alles verloren. Patenthuis adviseert U in een dergelijk geval over uw verdere mogelijkheden. Die zijn er namelijk vaak wel degelijk: Technische aanpassingen, een licentie overeenkomen, het octrooi nietig laten verklaren en andere.

Hoe maken we een FTO studie?

De hoeveelheid werk die we in een FTO studie moeten steken kan snel oplopen. Er zijn namelijk zeer veel octrooien, in zeer veel landen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat U de kosten van een FTO studie kunt verantwoorden vergeleken met de opbrengst.

Een FTO studie wordt daarom altijd uitgevoerd op een beperkt aantal octrooien. Dit zijn bijvoorbeeld octrooien van een of enkele concurrenten of de resultaten van een literatuuronderzoek. Ook wordt vaak maar een beperkt aantal landen onderzocht. Er is hierbij een zeker risico dat er toch inbreuk is op niet-onderzochte octrooien, maar daar is weinig aan te doen.

Patenthuis kan een FTO studie uitvoeren op basis van een octrooionderzoek van uzelf. Natuurlijk kan Patenthuis ook zelf een opzoeking doen, zie de pagina over octrooien zoeken.

De uitvoering van een dergelijke zoekopdracht en de analyse die hoort bij de FTO studie zelf zijn niet los te zien van elkaar. Daarom werken we meestal met een totaalbudget voor de combinatie van de opzoekopdracht en een Freedom To Operate analyse. Vanzelfsprekend is het zo dat we met een groter budget een bredere en grondiger opzoeking kunnen doen. Hierdoor is er minder risico is op een incorrecte uitkomst dat U ‘freedom to operate’ heeft, terwijl dat niet zo is.